II. Mülkiye Genç Sosyal Politikacılar Kongresi Programı

Prof. Aziz Köklü Salonu

1. Gün: 22 Ekim 2009, Perşembe

Açış Konuşmaları: 10.00 – 10.30

–          Prof. Dr. Ahmet Makal (Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Sosyal Politika Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü)

–          Prof. Dr. Celal Göle (Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı)

Oturum: 10.30 – 11.30

•  Çalışma İlişkileri ve Sanat Oturum Başkanı: Prof. Dr. Tijen Erdut

–          Rıdvan SEVİNÇ (SBF), “Türkiye’de Karikatür ve Çalışma İlişkileri”

–          Tülün ŞİMŞEK (SBF), “Çalışma İlişkileri ve Sanat: Orhan Kemal Romanları Örneği”

Yemek Arası: 11.30-12.30

2. Oturum: 12.30 – 14.00

Kapitalizm,  Sosyal Dışlanma,  Yabancılaşma

Oturum Başkanı: Doç. Dr. Seyhan Erdoğdu

–          Nihan KALKANDELER (Kocaeli Ü.), “Sosyal Dışlanmanın Yarattığı Psikolojik Yalnızlık ve Yabancılaşma”

–          Aylin URKAN (İstanbul Ü.), “Türkiye’de Sosyal Dışlanma Sorunsalı ve Çözüm Önerileri”

–          Mehmet Erman EROL (İstanbul Ü.), “Yeni Kapitalizmde Çalışma ve Yabancılaşma”

3. Oturum: 14.00 – 15.30

Sağlık, Güvenlik ve Çevre

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Gürhan Fişek

–          Feyza TURGAY (Kocaeli Ü.), “Türkiye’de Sağlık Hizmetlerinin Taşeronlaştırılması Çerçevesinde Emek Sömürüsü”

–          Mustafa GÜMÜŞ (Uludağ Ü.), “Türkiye’de İş Kazalarının Ekonomik Maliyetleri ve Bir İş Kazası Örneği”

–          Atilla GÜLER (Dokuz Eylül Ü.), “Suyun Piyasaya Açılması”

Çay-Kahve Arası: 15.30 – 15.45

4. Oturum: 15.45 – 17.00

Endüstri İlişkileri ve Örgütlenme Deneyimleri

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Cem Kılıç

–          Mete AKPINAR (İstanbul Ü.), “Toplumsal Anlaşma Faaliyetinin Endüstri İlişkileri Açısından Gerekliliği ve 1938 İsveç Temel Anlaşma Örneği”

–          Gizem TEKİN (Muğla Ü.), “Sendikaların Şube Düzeyindeki Sosyal Faaliyetleri ve Yatağan İlçesi Örneğinde Toplumla Bütünleşmeleri”

–          Tolga ÇETİN (Dokuz Eylül Ü.), “Enformel Ekonomide Örgütlenme ve Hindistan’dan Farklı bir Örgütlenme Deneyimi: SEWA Örneği”

Kokteyl: 17.00– 18.30

2. Gün: 23 Ekim 2009, Cuma

5. Oturum: 10.00 – 12.00

İşsizlik ve İstihdam Sorunları

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Berrin Ceylan-Ataman

–          Anıl Mevlüt GÜVEN (SBF), “Türkiye’de Bölgesel Asgari Ücreti Uygulama Çabaları: Eleştirel Bir Bakış”

–          Didem KARAOSMANOĞLU (Dokuz Eylül Ü.), “Yeni İstihdam Paketi ve Özel İstihdam Büroları”

–          A. Yiğit TEZKAN (SBF), “Uluslararası Göç ve ILO”

–          Hazal İŞBİTİREN – Merve DARIYEMEZ (Muğla Ü.), Kumluca’da Mevsimlik Sera İşçileri”

–          Gizem ERTÜRK (Kocaeli Ü.), “Türkiye’de İşsizlik Gerçeği ve Güncel Ekonomik Krize Karşı Alınan Önlemlerin Üniversiteli -Potansiyel İşsizler- Gözüyle Değerlendirmesi: Alan Araştırması Verileri”

Yemek Arası: 12.00 – 13.00

6. Oturum: 13.00 – 14.30

Sosyal Politika, Yoksulluk ve Kırsal Alanlar

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Zeki Erdut

–          Burcu METE (SBF), “İstihdamdan Uzak Bir Öneri Olarak Yurttaşlık Gelirinin Yoksullukla Mücadeledeki Etkinliği”

–          Hasan KILIÇ  (SBF), “Yoksulluğun Yeniden Üretimi, Sosyal Politika ve AKP”

–          Vahide ALKAN (Dokuz Eylül Ü.), “Türkiye’de Tarım Politikalarında Değişim”

–          Serhat GÖRDÜK (Dokuz Eylül Ü.), “Mayınlı Arazilerin Tarıma Açılması ve İstihdam Sorunu”

Çay-Kahve Arası: 14.30 – 14.45

7. Oturum: 14.45 – 16.15

İşgücü Piyasasının Görünmeyenleri: Kadınlar ve Çocuklar

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Gülay Toksöz

–          Ezgi KÖKSAL (Anadolu Ü.), “Türkiye’de Kadınların İşgücü Piyasasındaki Yerinin Bölgesel ve Sektörel Düzeyde Analizi”

–          Özge Saygın – Zeynep YILMAZ (Kocaeli Ü.), “Kadınların İş Hayatında Karşılaştıkları Sorunlar”

–          Yasemin GÜMÜŞ (Muğla Ü.), “ ‘Türkiye’de Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi’nin Değerlendirilmesi ve Eleştirisi”

–          Tuğçe KIR – Abdullah YILMAZ (Dokuz Eylül Ü.), “Küreselleşme ve Çocukların Çalıştırılması”

Kongre Değerlendirme Forumu: 16.30 – 17.30